Teveel leerlingen te weinig ruimte

Het schooljaar 2019/2020 is nog maar net van start gegaan. Nieuwe leerlingen zijn aangenomen de klassen zijn ingedeeld en roosters zijn gemaakt. Het schooljaar kan beginnen! Dat zou je denken… De school loopt tegen twee grote problemen op namelijk: het te kort aan leraren en lokalen.

Het ROC van Amsterdam moet alle leerlingen aannemen die zich hebben ingeschreven. Omdat het ROC officieel geen creatieve opleiding is, mag het ROC geen selectie maken van de ingeschreven leerlingen. Het ROC komt hierdoor dus in de problemen, want waar moeten ze alle leerlingen laten? Het gevolg daarvan is, grote groepen in te kleine lokalen. Het komt zelfs voor dat er een te groot aantal leerlingen is dan dat er bijvoorbeeld tafels en stoelen aanwezig zijn in de lokalen. Dit zorgt voor enorme onrust.

Ook door het lokalen te kort krijgen de leerlingen te maken met een zogeheten ‘gatenrooster’ waar de tussenuren kunnen oplopen in 1 a 2 uur. Ook is sinds dit jaar iets nieuws aan het licht gekomen namelijk de avondopenstelling. Zonder hierbij de leerlingen geïnformeerd te hebben kregen zij een rooster voorgeschoteld waar ze tot 20:00 op school zouden zitten in verband met het lokalen te kort. Pas later is er een brief naar de ouders / verzorgers van de leerlingen gestuurd. De communicatie tussen school en leerling was dus ook uitermate teleurstellend.

Een ander probleem naast het te veel aantal leerlingen en te weinig lokalen is het leraren te kort op het ROC. Alle leerlingen hebben recht op 1000 uur les per jaar maar hoe worden de lessen gegeven als er geen docenten aanwezig zijn om de lessen te geven? Een mooi voorbeeld is de Nederlandse les, ook wel een A vak genoemd. I.v.m. afwezigheid van een van de Nederlands docenten hebben een aantal klassen de eerste periode geen Nederlandse les. Ook wordt er geen invaller gezocht. Sommigen van deze klassen die de lessen missen hebben nu een flinke achterstand opgelopen, deze klassen moeten dit komende schooljaar ook examen doen in Nederlands.

Hoe gaat het ROC hier uit komen? En wat vinden onze medeleerlingen er van?

Gemaakt door: Marit Beets

Eén gedachte over “Teveel leerlingen te weinig ruimte

 • november 26, 2019 om 9:03 am
  Permalink

  Het beginsel van hoor en wederhoor is een principe uit de journalistiek dat inhoudt dat, als iemand beschuldigd wordt, er geluisterd moet worden naar wat de beschuldigde er op heeft te zeggen, voor er over hem geoordeeld wordt.

  Ik lees over de misstanden in de school maar heb je een reactie gevraagd van de organisatie?
  Heb je de manager, de coordinatoren, de leraren, het roosterbureau over de problemen aangesproken?

  Ik denk dat de informatie die je dan krijgt je tekst zal verdiepen, verscherpen en nog interessanter maakt om te lezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *