Black Lives Matters in Nederland

De media is er de afgelopen paar weken druk mee bezig geweest: de protesten tegen racisme (Black Lives Matter) zijn van de USA overgewaaid naar Nederland. De organisaties die de protesten organiseren krijgen veel steun van het land, en er komen grote groepen op de demonstraties af. Toch heeft niet iedereen hier begrip voor, en worden ook in Nederland zwarte demonstranten als ‘overgevoelig’ en ‘radicaal’ afgeschreven. Racisme is niet alleen een Amerikaans probleem, en ook Nederland is zeker niet onschuldig.

George Floyd

Op 25 mei 2020 werd George Floyd vermoord door politieagent Derek Chauvin. Dit gebeurde op klaarlichte dag, werd gefilmd en alsnog koste het dagen van actie voeren tot hij werd gearresteerd. Alsnog kreeg hij geen levenslang, ook al had Chauvin zijn knie ruim 8 minuten lang op George Floyds nek gedrukt.

Dit is maar één van de vele gevallen waar mensen van kleur worden vermoord en er weinig tot geen gevolgen zijn. De dood van George Floyd was de aanleiding tot protesteren, activisme en alle emoties die erbij horen, maar het was niet de hoofdreden. Haatmisdrijven gebeuren overal, elke dag, en wij weten alleen van de gevallen die op video staan. De demonstraties die nu gebeuren zijn dus voor elk slachtoffer van politiegeweld, iedereen die gebukt gaat onder racisme en tegen de racistische manier waarop het hele systeem wordt gehandhaafd.

Door heel Amerika wordt er actie gevoerd tegen racisme, etnisch profileren, politiegeweld en het systeem in het algemeen. Ook in Europa wordt er nu steeds meer aandacht aan gegeven aan deze problemen.

 

Racisme in Nederland

Er is veel verontwaardiging over de Nederlandse activisten onder rechtste politici en burgers. ‘’Want wij zijn toch helemaal geen racistisch land?’’ Dit is helaas zeker niet het geval, hoe graag we dat ook willen geloven. Kijk bijvoorbeeld naar hoe we elk jaar blackface doen in de gedachte van een feestdag en nieuwe generaties leren dat dit normaal is.

Zwarte Piet is hét voorbeeld van de mate waarin racisme genormaliseerd kan worden. Witte mensen die elk jaar hun gezicht donker schminken en het een traditie noemen, om vervolgens verontwaardigd te zijn als iemand het afkeurt. Om nog maar te zwijgen over de afro-pruik en het ‘blaccent’, want dat komt er blijkbaar ook bij als je door een schoorsteen klimt. De pro – Zwarte Piet argumenten zijn zo ontzettend toondoof; hoe iemand met zijn hele hart kan zeggen dat zoiets oké is zonder zich kapot te schamen is een raadsel.

Politiegeweld in Nederland

Ook is politiegeweld tegen zwarte mensen een voorkomend probleem in Nederland. Nog geen twee weken geleden hebben er verschillende incidenten van buitensporig geweld in Rotterdam plaatsgevonden. Het ging ook hier om onnodige aanhoudingen en arrestaties op basis van huidskleur. Er zijn ook beelden van agenten die hun voet of knie op de nek van arrestanten plaatsen bij wijze van nieuwe aanhoudingstechniek.

30 mei in Rotterdam

Op 31 mei 2020 heeft er nog een aanhouding plaatsgevonden, in het Roel Langerakpark (ook Rotterdam). Vier zwarte meiden wilden tijdens een picknick naar de wc en werden vervolgens hardhandig aangehouden door een groep politieagenten, die daarna ook nog racistische opmerkingen naar hen maakten.

Een van hen beschreef het voorval op haar facebookpagina: ‘’ Onderweg terug zie ik de mannelijke agent mijn zusje duwen met een wapenstok. Ik word gestopt door een derde agent die mij blokt met de fiets, waardoor ik niet verder kon lopen. Ik schreeuwde dat hij mijn zusje met rust moest laten. De agent gaf mij hierna een harde duw met zijn fiets, waarna verschillende agenten mij meerdere malen begonnen te slaan met hun wapenstok. Mijn nicht wordt meerdere malen op de grond geduwd en geschopt.’’

Naast fysiek geweld is racistisch taalgebruik ook een zorgwekkend probleem, neem bijvoorbeeld de Haagse politieagenten die een WhatsAppgroep hadden gemaakt met de naam ‘Marokkanenverdelgers’. Dit soort gevallen van verbale agressie worden ook in ons land veel te makkelijk geaccepteerd terwijl het juist een enorm zorgwekkende kwestie is. Want hoe kun je iemand die daar oké mee is met een machtspositie in een politiepak laten rondlopen? Dat is vragen om nog meer haatmisdrijven. Kijk maar naar Amerika.

Protesteren tijdens een pandemie

‘’Dit is een dikke middelvinger naar de zorg!’’ – Het is een van de favoriete uitspraken van dom-rechts geworden als ze weer een succesvolle demonstratie op het nieuws zien.

De misplaatste woede van sommige mensen laat wel weer mooi zien hoe slecht we onze prioriteiten op orde hebben. Ja, er is een pandemie gaande en ja, die is nog lang niet voorbij, maar van alle grote bijeenkomsten kiezen we de Black Lives Matter protesten om boos op te worden? Dit is een tijd waarin er eindelijk op grote schaal wordt aangekaart hoe schandelijk het onrecht is waarmee mensen van kleur elke dag te maken krijgen, en het enige wat de Nederlandse media (looking at you, Telegraaf) en politici kunnen zien zijn de veiligheidsmaatregelen die niet in acht worden genomen. Nu krijgt het feit dát er geprotesteerd wordt meer aandacht dan het wáárom van de situatie, en dat is zowel teleurstellend als schadelijk.

bij elk protest werd er zoveel mogelijk afstand gehouden en iedereen droeg een mondkapje. Handgel en mondmaskers werden gratis uitgedeeld door de organisatie Kick Out Zwarte Piet.

Het is ook opvallend dat niemand zich zo erg ging opwinden toen er illegale feesten plaatsvonden, mensen in groepen naar Scheveningen vertrokken of er een kilometers lange rij bij het Vondelpark stond. Nu het over serieuze kwesties gaat, is de 1,5e meter afstand-regel voor sommigen ineens veel belangrijker geworden. Hier kun je bijna uit opmaken dat de afstand misschien niet hetgeen is dat zo oncomfortabel wordt gevonden. Mensen die nu gaan zeuren over het coronavirus maar wel naar feesten en cafés gaan, zijn hypocriet bezig en het is niks anders dan selectieve verontwaardiging.

Wit privilege

Wie zwijgt stemt toe: het gebrek aan steun van witte mensen is net zo schadelijk als geweld of racistische woorden. Niks doen in tijden waarin onze stem juist zo enorm belangrijk is, is geen optie. Daarom wil ik er op blijven hameren: doe iets. Is protesteren niet mogelijk? Maak een donatie aan een van de vele antiracisme organisaties! Kun je niet doneren? Teken petities! Deel informatie op sociale media! Accepteer het niet als een familielid opmerkingen maakt die niet kunnen. Ga het gesprek aan met je vriend, vriendin, collega, klasgenoot.

Begrijp dat, als je wit bent, je elke dag profiteert van dat privilege en gebruik het om een positieve verandering te maken.

Ben je niet zwart en besluit je om als ally naar een BLM protest te gaan? Heel goed idee, het is belangrijk om aanwezig te zijn! Maar ga eerst na wáárom je erheen gaat. Is het om de slachtoffers van racisme te steunen, of wil je dat kijk-ik-ben-geen-racist schouderklopje? Er is geen white ally of the month trofee, en als je daar wel voor ging; blijf liever thuis. Dat is niet de juiste energie of intentie, en sommige influencers hebben dit helaas nog niet door. Niemand verdient lof als ze hun steun betuigen, want dat is niet meer dan normaal en het minste wat je kan doen om te helpen.

Dus, als je als niet-zwart persoon naar een demonstratie gaat: gedraag je. Dit is niet ons moment om de voorgrond op te zoeken. Ga niet vooraan staan, poseer niet voor een Instagram-foto met je sign of spandoek en laat zwarte mensen het woord doen. Jij bent daar in solidariteit en niet om de aandacht op jezelf te trekken.

On that note; doe wat je kan, wees gehoord en wees vooral veilig. Ken je rechten (en mocht er een demonstratie op de planning staan: schrijf een noodnummer op je arm voor het geval dat. Gebruik je gezonde verstand, drink voldoende water en kijk uit met teksten zoals ACAB en 1312, want daar zijn demonstranten in Rotterdam voor aangehouden).

 

Betrouwbare Nederlandse organisaties op Instagram:

@kozwartepiet

https://linktr.ee/kozwartepiet

@blackqueertransresistance

https://linktr.ee/bqtrnl

@the_blackarchives

https://linktr.ee/the_blackarchives

 

Ben je gearresteerd tijdens een protest, of zie je het gebeuren?

Bel de arrestantengroep: 06 82 63 39 16

De advocaat is Ineke van den Brule: 06 224 886 96

 

Phlox Koopman

F6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.