Zingen met coronakoren

Dat de theatergemeenschap het moeilijk heeft door de coronamaatregelen is duidelijk: het werd al snel bekend gemaakt dat de Broadway productie van Disney’s Frozen niet meer zal worden opgepakt als de theaters weer open gaan. Dit is de 3e productie die is gecanceld door het coronavirus, naast titels als Hangmen en Who’s Afraid of Virginia Woolf? Hoewel de laatste twee al waren gesloten voordat er überhaupt een première kon plaatsvinden.

Ciara Renée in Frozen

 

Dat het moeilijk is om theaters, zangkoren en bands een goede plek te geven in deze tijd is niet zo vreemd, dit is namelijk een cultuurgroep die vrijwel 100% afhankelijk is van een betalend, fysiek publiek in de zaal. Er is een tijd sprake geweest van het verkopen van online bootlegs, maar dat is eigenlijk geen stijl en wordt daarom niet gewaardeerd door de meeste artiesten. Een voorstelling komt online gewoon minder goed tot zijn recht dan in het echte theater.

Ook is zingen op dit moment een stuk minder verantwoord dan andere vormen van sport: grote groepen artiesten kunnen niet goed repeteren vanwege het gebrek aan lichamelijke afstand, en er is meer kans op het in aanraking komen met bijvoorbeeld spuug, wat weer corona kan overdragen. Ook zijn zingen en hoesten op ongeveer hetzelfde risicolevel als het gaat om besmettingskans.

Dat de industrie op grote schaal nu even in de problemen zit, is jammer genoeg niet te voorkomen. Wel hebben kleinere zangkoren en mensen met individuele les oplossingen gevonden in de vorm van online sessies. Je kunt bijvoorbeeld een zoom-meeting plannen met een coach en voor je webcam gaan staan zingen!

Dit werkt natuurlijk niet voor iedereen even goed, want soms heb je zoals bij elke vorm van lesgeven- en krijgen, de fysieke vorm nodig. In dat geval zijn er ook coaches en groepen die in hun auditorium tussen de mensen een scherm van plexiglas ophangen, wat ook prima werkt volgens de RIVM-maatregelen.

Deelnemers van het Songfestival zingen nu met een mondkapje

 

Toch is het voorlopig zeker nog even behelpen: de cultuursector heeft zwaar en dat is enorm zonde, aangezien de verschillende soorten van performing arts juist zo belangrijk zijn voor onze ontwikkeling. En ook al is het niet altijd nuttig voor het grotere plaatje, er wordt hard gewerkt aan eventuele manieren om de gang van zaken zoveel mogelijk voort te zetten.

 

Phlox Koopman

F6

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.