Hoeveel transgender muzikanten ken jij

Hoeveel transgender muzikanten ken jij? 

Hoeveel transgender muzikanten ken jij? Voordat ik dit artikel schreef was mijn antwoord 0. Waar ik nu lichtelijk teleurstellend op terug kijk, want man zijn er geweldige transgender muzikanten. In dit artikel ga ik verder in op de transgender muzikanten die ik heb ontdekt in deze zoektocht en die invloed die zij hadden. Bovendien, wie weet heb jij aan het einde van dit artikel een nieuwe muzikant gevonden die jij geweldig vindt! Maar laten we eerst een duikje terug in de tijd nemen. 

 

De invloeden van Little ax, Christine Jorgensen en Jackie Shane in 1900 

 

Willmer ‘Little ax‘ Broadnax, geboren in Houston Texas, in de Verenigde Staten op 28 december 1916.Hij werd geboren als vrouw, maar identificeerde zichzelf als man. Later werd hij bekent door zijn gospelmuziek. In 1930 begon samen met zijn broer in St.Paul Gospel Singers Houston en groeide uit tot een onderdeel van de Golden Echoes in 1949. Daar scoorde hij zijn hit single: When the saints go marching. Maar 1 hit single maakte little ax niet beroemd. Tussen de jaren 1940 en 1970 stond Little ax  bekent als een van de beroemdste gospelzangers in de Verenigde Staten. Zijn stem was bijzonder en viel op omdat deze hoog en zuiver was. 

 

Christine Christine Jorgensen was een beroemde nachtclubzangeres en actrice. Ze groeide op in de Bronx, New York. Amerika werd ze bekent omdat, ze een van de eerste transgenders was die een geslachtsaanpassende operatie onderging. Ook beheerste Jorgensen erg droog humor voordat het populair werd. Christine staat bekent om haar activisme voor transgenders en wordt in Amerika als transgender icoon gezien. Een van haar grootste hit is crazy little men uit 1957. 

 

Jackie Shane was een onwijs grote naam in de Canadese Soul en blues scene. Daarmee was ze een van de grootste transgender muzikanten in Canada. Origineel geboren in Nashville, Tennessee. Maar in 1960 verhuist naar Montreal, Quebec. Waar ze hoofdzangeres werd van de band: The Motley crew. Ze verhuisde met hen mee naar Toronto en toerde voor concerten door heel Canada en Amerika. Door haar hele carrière vermeed Jackie vragen over haar geslacht maar beantwoorde in 2017 toch de vraag: Ze is een transgender vrouw. Een quote van Jackie zelf over haarzelf zijn: “I’ve got to be who I am. Most people are planted in someone else’s soil, which means they’re a carbon copy. I say to them, uproot yourself. Get into your own soil. You may be surprised who you really are.” Jackie Shane is het meest bekent geworden door haar versie van any other way en haar hit walking the dogLaten we het volgende feit ook niet vergeten: Jackie Shane werd in 2019 genomineerd voor een Grammy Award voor het beste historische album. 

Een sprong in de tijd 

Maar de trendzetters uit de 1900 zijn niet alleen gebleven, ook in ons tijdperk hebben wij geweldige transgender artiesten. Neem een voorbeeld aan Shea Diamond, Lucas Silveira en Laura Jane Grace. 

Shea Diamond is een Amerikaanse zangeres, tekstenschrijver en activist voor transgenderrechten. Haar muziekstijl is vooral Soul en R&B, als kind voelde Shea zich onderdrukt en kon ze niet zichzelf zijn. Daarom rende ze op haar veertiende weg van huis, ze kwam terecht in de pleegzorg. Op haar zeventiende stond ze er weer zelf voor maar dat was niet van lange duur. Op haar twintigste pleegde ze een gewapende overval om voor een geslachtsaanpassende operatie te kunnen betalen. Daardoor werd ze tussen 1999 en 2009 opgesloten in een mannengevangenis, waar ze in een geïsoleerde cel zat voor haar eigen veiligheid. Het was hier dat ze haar hit single am Her schreef. Een sterk lied, vol met emotie. In Shea Diamond’s eigen woorden: “I began writing “I Am Her” as a statement to a world that said I shouldn’t exist. I wrote it as an anthem for all those that felt shunned for simply being who they were.” 

 

Lucas Silveira staat bekent als de eerste openlijk transgender man die bij een groot platenlabel heeft getekend. Hij vormt samen met drie andere bandleden de band: The Cliks, een Canadese rockband die samen vijfentwintig nummers hebben uitgebracht. Onder hun grootste hits vallen Savanna en Dirty King. Lucas schrijft hij al meerdere jaren voor de Canadese HuffPost, hij schrijft vooral over de transgender identiteit. 

 

Laura Jane Grace van de band: Against Me! Dit is een punkrockband, Laura Jane Grace is de leidende zangeres en gitarist. In 2012 liet ze openlijk weten dat ze een trans vrouw is en veranderde ze haar naam. Een populaire hit van Against Me! isTransgender Dysphoria Blues. In haar jeugd werd Laura hevig gepest, door de pesterijen raakte Laura al snel in de problemen met verslaving. Dit leidde tot het missen van school waardoor ze uit eindelijk stopte. Op haar zeventiende startte zij solo de band Against Me! Toen nog beginnend maar dat veranderde snel. Want in 2000 was de band compleet met vijf extra bandleden. In 2002 brachten zij hun debuut album uit: Against Me! Is Reinventing Axl Rose. Vanaf daar startte het succes echt, rondom 2005 braken ze door en toerden zij door heel Amerika en Canada. 

 

De namen hierboven, de mensen hierboven, hebben het groot gemaakt. Niet alleen hebben ze het ver geschopt maar, gebruiken zij hun platform om de weg naar succes makkelijker te maken voor volgende generatie. Trans Amsterdam doet dit ook, met vele activiteiten en veilige plek om jezelf te zijn. Zo is er het Cafe Inclusion elke laatste vrijdag van de maand; Er zijn themabijeenkomsten en boek-, kunst- en cultuurpresentaties. Zo is het een netwerk- en ontmoetingsplaats om nieuwe vrienden te maken en natuurlijk te genieten van het plaatselijke talent. Naast Cafe Inclusion is er ook nog de Trans Art School. 

De Trans Art School wordt ook georganiseert door Trans Amsterdam, de transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. Kunst en cultuur verbindt, en is het ideale middel om te laten zien dat je meer bent dan jouw gender. Met deze workshops hopen ze op een veilige, positieve, en empowering manier verbinding te creëren voor de transgender community. 

Benieuwd naar meer informatie? 

Klik deze link voor de website van Trans Amsterdam of op deze link voor de website van de Trans Art School. 

~ Nadine Op Den Kleder 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.