Corona en mentale gezondheid

Het is inmiddels al een lange tijd relevant in onze omgeving: het coronavirus. De fysieke klachten zijn goed bekend onder de mensen, want het is een ingrijpende gebeurtenis die nog een tijd in Nederland aanwezig zal zijn. Nu we definitief met zijn allen (min of meer) in quarantaine zitten, heeft dat ook psychische klachten als gevolg.

Dat de mens een sociaal wezen is, is niet onbekend. Wij hebben sociaal contact met ‘soortgenoten’ hard nodig, dat zit in onze natuur. Dat dit nu fysiek bijna niet mogelijk is maakt het leven voor ons een stuk moeilijker, en dan met name voor de mensen wiens mentale gezondheid afhangt van hun omgang met anderen.

Neem bijvoorbeeld personen die gediagnosticeerd zijn met depressie of een angststoornis. Vaak is sociaal contact met vrienden of leeftijdsgenoten de nummer 1 omgangstechniek van mensen met mentale klachten. Dat dit niet meer kan maakt het leven nog moeilijker dan het al was en kan eventuele klachten sterk verergeren.

Dit probleem wordt in Nederland steeds bekender, en inmiddels zijn er verschillende hulplijnen gelanceerd door bijvoorbeeld medewerkers van de GGZ (die sessies met patiënten naar skype hebben verplaatst).

Mocht je dus het gevoel hebben dat de coronamaatregelen je mentale toestand verslechteren, dan is dat helemaal niet zo gek en er zijn zeker meer mensen die zich zo voelen.

Het wordt altijd aangeraden om in zo’n geval een van de hulplijnen (zoals hieronder weergegeven) te bezoeken. Daar zijn ze voor!

 

 

Corona hulplijnen:

 

De Luisterlijn (24 uur per dag bereikbaar, ook via chat of e-mail)

www.deluisterlijn.nl

0900-0767

 

Rode Kruis Hulplijn (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 – zaterdag van 10.00 tot 16.00)

070-4455888

 

Mikado Helpdesk (voor mensen uit niet-Nederlandse culturen, bereikbaar via

e-mail.)

http://www.mikadohelpdesk.nl/

Door Phlox Koopman

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.