De do’s & dont’s van op kamers gaan: studenteneditie

Het is voor de oudere generaties een herkenbaar scenario: je doet examen op de middelbare school, ontvangt een diploma en dan is het afwachten of je bent aangenomen voor die ene opleiding die jouw voorkeur heeft. Je gaat van middelbare scholier naar student.

En dan is er voor iedereen nog de vraag of er sprake is van op kamers gaan of niet. Sommigen kunnen niet wachten om uit huis te gaan, en anderen stellen het nog even uit om welke reden dan ook. Opzich is dat begrijpelijk, want hoe leuk het ook is: een kamer huren brengt veel zorgen en risico’s met zich mee.

First and foremost: Marktplaats is, als je de intentie hebt om te huren, een absolute no-go. Schrijf je alsjeblieft in op een legitieme woningsite want Marktplaats heeft gewoon te veel onbetrouwbare adverteerders en te weinig overzicht.

Persoonlijk heb ik dit afgelopen week meegemaakt; een mevrouw bood me haar appartement in Hoofddorp aan voor 500,- per maand, voor zolang zij een baan heeft in Engeland. Haar voorwaarde was echter wel dat ik vóór het bezichtigen een maand huur en de borg naar haar overmaakte, zodat zij zeker wist dat het de moeite waard was om naar Nederland voor terug te komen. Omdat het er wel redelijk oké uitzag, besloot ik haar om meer informatie te vragen. Uiteindelijk was het wel echt te mooi om waar te zijn, waarna ik een ‘echte’ makelaar om zijn mening heb gevraagd. Hij verzekerde me ervan dat het een super sketchy verhaal was en dat de foto’s die mij werden opgestuurd waarschijnlijk ook niet van dat appartement zijn. Moraal van het verhaal: gebruik je gezonde verstand en vraag altijd de second opinion van iemand die er verstand van heeft.

Het kan nooit kwaad om tips te vragen van studenten die al geslaagd zijn in hun zoektocht naar een kamer! Laat je goede sites aanbevelen en leer van andermans fouten. Ook is het nuttig om na te gaan wat jij je kunt veroorloven. Wat is jouw máximale huurprijs? Is dat inclusief gas, water, licht, elektriciteit, enzovoort? Heb je een voorkeur voor een stad?

 

Veel studenten willen bijvoorbeeld in Amsterdam wonen, hoewel het enorm duur is om in de stad iets fatsoenlijks te huren. Het is handig om te overwegen om niet middenin Amsterdam iets te zoeken, maar om uit te wijken naar een stad of dorp eromheen. Denk bijvoorbeeld aan Weesp, Diemen of Duivendrecht. Zo is jouw school nog redelijk makkelijk bereikbaar, en kost het waarschijnlijk een stuk minder. Je kunt ook altijd nog overwegen om samen met een vriend of vriendin iets te huren. Dat scheelt jullie allebei weer de helft.

Het budget van een student is nooit echt groot. Dat is niet per se iets om je zorgen over te maken, want wat dat betreft zit iedereen in hetzelfde schuitje. Wel is het iets om rekening mee te houden! Ben je bijvoorbeeld net verhuist en moet je het doen van 7,- boodschappengeld per week? Ga naar de euroshopper in plaats van dure supermarkten, en koop alleen huismerk producten. Of schuif een paar keer per week aan bij je vrienden of familie 🙂

Is het alsnog moeilijk om rond te komen, ook al heb je een (bij)baan en studiefinanciering? Het is geen schande om te lenen! Denk er goed over na en overweeg alle opties, maar uiteindelijk komt bijna niemand er vanaf zonder studieschuld. Laat je goed adviseren door een budgetcoach en kies welke lening het best bij jouw behoeften past. Niet iedereen heeft het nodig om maximaal te lenen, dus probeer jezelf dat te besparen als het niet echt nodig is.

 

De volgende sites kunnen nuttig zijn voor jou:

https://www.studentenwoningweb.nl/

Betaal eenmalig 22,50-, inschrijfkosten en je bent de komende 10 jaar ingeschreven. Vanaf 16 jaar en alleen voor studenten die op het moment van aanmelding niet in Amsterdam wonen.

 

https://www.huurwoningen.nl

Inschrijving kost 19.95,- per maand. Je wordt via de mail op de hoogte gehouden van nieuwe advertenties die voldoen aan jouw wensen.

 

https://www.kamernet.nl

Via Kamernet kun je makkelijk in contact komen met studentenhuizen etc. Let wel op, dit is niet de beste site voor als je per se geen huisgenoten wilt.

 

Door Phlox Koopman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.